Když něco chceš, tak za tím běž...

Čára našeho života je tragická a nádherná arabeska, črtaná rydlem duše na skle času. Pierre Reverdy

čtvrtek 7. července 2016

Pravidlo číslo 1: Vesmír je vždy na vaší straně

a to i tehdy, když se vám to v danou chvíli nezdá. Člověk sleduje dění kolem sebe a pak pozoruje s věkem také sama sebe a zjištuje, že je to tu jedno velké divadelní jeviště. Objevují se na něm šašci, agresoři, plačtivky, depresivky, šílenci, komedianti, laskavci, nelaskavci...prostě jedno velké balení na planetě Zemi.
 Denně se usmívám, protože je mi čím dál tím více jasné, o čem to tu je. Staré vzorce padly a nové již přicházejí automaticky. Není nic nádhernějšího, než vidět, jak se usazují v mém životě jako spokojené maminky křepeličky na čerstvých vajíčkách. 
Král je mrtev, at žije král!
Aby ty staré vzorce se už ani nesnažily vystrčit růžky, dál se a to nejen duchovně, vyvíjím a k tomu patří naprosto jasně četba.
 O tom, jak tu být na planetě Zemi prostě jen štastný bez ohledu na jakékoli vnější okolnosti. 
Je to občas  tvrdý oříšek, obzvláště v situacích, které přichází náhle a jsou, řekněme, více než jen náročné, ale jedno mi věřte, dá se tomu cíleně a trpělivě s disciplínou naučit.
A o to tu jde: Být štastný.
Někdo si asi zrovna posteskne, bylo by krásné, kdyby všichni lidé byli hodní, báječní, milí, chápaví, laskaví...jenže, ouha, víte, ono to takto nejde. Protože v ten moment bychom vlastně stopli evoluční vývoj. Kdyby tu byla jen ta Láska, vznikla by nerovnováha ve vesmíru a "nebyli" bychom, protože už by nebylo "kam" se vývojově posunout. A tak denně budeme muset prostě dál "zápolit" jak se svým, tak s egem ostatních lidí a trápit se více či méně tím či oním. Přála bych vám všem, abyste brzy nahlédli za Oponu a viděli, že vlastně není důvod se trápit, nebo alespon ne trápit se v tom starém slova smyslu nefunkčními směry a nefunkčními emocemi. Poplakat si, trošku ponadávat, to není problém, problém je v tom, se z toho velice rychle zase "vyhrabat". Uvědomit si sílu slov a sílu myšlenek, vzít to vše kolem sebe skutečně už jen jako Pozorovatel. Jak na to, úplně jednoduše, když se něco "děje", jak uvnitř vás, tak kolem vás, cíleně si řekněte třeba toto:
 Stop, CO se to TU právě děje. CO slyším a co mi to má říci, jak se v tuto chvíli cítím. CHCI TO?! 
A pak, pak se už jen podle toho zařídit. Je to TAAAAK jednoduché a přesto pro většinu lidí po zbytek jejich života nemožné.
Za sebe mohu jednoznačně říci, neexistuje nic báječnějšího, než být Pozorovatelem:-))
 
Po ránu, kdy ještě většina lidí spí, či jen v tichosti a rychlosti utíká do práce mimo domov, si sedám ráda s šálkem bylinkového čaje na naše květinové balkony. Za zpěvu ptactva pak studuji další "moudra". Většinou si pak každý den vyberu něco, co si pak v tom dni a příštích chystám odzkoušet. Není totiž podstatné něco číst, či slyšet, vidět...nejdůležitější je pak to použít i v životě. Jen praxe z vás může udělat Mistra. Co je vám platné, když budete mít doma plno chytrých knih, všude kolem sebe skvělé a moudré citáty aj., když to neaplikujte ve svém životě. O tom to totiž je. Ty knihy na vás čekají a postrčí vás, ale jen popostrčí, to ostatní je jen na vás. Nastoupíte do rychlíku či do osobáku. Vaše volba a ano, existuje mimo jiné tkzv. Zákon volby (podle báječného a jedinečného autora a vrcholového sportovce, Dana Millmana). Každý má tedy právo si zvolit to či ono. Následky, jistě, i s těmi musí počítat. 

Odvaha, trpělivost, disciplína. Stát se díky jim Mistrem.
   



















13 komentářů:

  1. Ach Magierin, jak mi tvá slova přišla právě vhod. Zrovna se doslova zmítám v emocích, zlobě, nechápání, rozčarování, smutku. Chci pochopit, nemůžu vyřešit, dotyčný musí sám v sobě si udělat "pořádek".
    Děkuji, že jsi zrovna dnes dala svůj příspěvek. Musím se zklidnit a přijmout věci takové jako jsou, neboť změnit je nemohu, ale bohužel se dotýkají mého mateřského srdce.
    Po knížce se podívám, zaujala mne.
    Měj krásné dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Áli, jsem ráda, že ti má slova trošku pomohla.Klidně i písni mejlíka,když budeš chtít někdy prostě jen vidět "jinak". Mnohdy už tím se věci začnou řešit. Jakmile s námi zmítají emoce a je jedno, jaká,smutek,vztek, agresivita,pláč,nervozita...je to vždycky o Egu. Ega se nemůžeme zbavit, nez něj bychom nebyli,ale když o něm víme, můžeme se ho naučit ovládat. krásný den Iva

      Vymazat
  2. málem jsem zapomněla: ten pořádek není třeba, aby si v sobě udělal dotyčný, nýbrž ty,ačkoliv to zní naprosto nesrozumitelně...Co vyzařujeme, to přitahujeme...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslím, že v sobě pořádek Ivo mám :o), jsem šťastná v životě, který žiji společně se svým mužem. Jen náš syn se svou ženou jsou neklidní a ona chce vše "řešit" s rodiči. Jenže my nežijeme jejich životy, ale ty své a tak jim řešení nemůžeme dát. Musí si ty své cesty projít se vším co je na nich potká a záleží jenom na nich, zda půjdou spolu nebo bez sebe.
      Měj hezké dny.
      Ála

      Vymazat
    2. Všechno kolem nás je iluze. Právě děti jsou naším největším zrcadlem.

      Vymazat
    3. Pokud je vše jenom iluze, jaký smysl pak má naše žití v ní ?

      Vymazat
    4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    5. Iluze si vytváříme my sami a žijeme uprostřed nich celý život. Žití v iluzi je tedy úhel pohledu každého jediného z nás.
      To,co naše mysl vnímá,je vlastně tedy pouze odrazem skutečnosti a tu každý vidí jinak.
      Jaký je ale pak smysl života vůbec? Na tuto otázku se už tisíce let snaží lidstvo najít odpověd. Já vidím smysl nejvyšší v této větě: Být štastný, být štastný bez ohledu na vnější okolnosti.

      Vymazat
    6. S tím Ivo souhlasím - Být šťastný bez ohledu na vnější okolnosti. Někdo to své štěstí nepozná ale za celý život. Vytváří si tedy "špatné" iluze ?
      Můžeš mi napsat na HajnaAlena@seznam.cz ? Děkuji.

      Vymazat
    7. Moc se omlouvám,ale na psani mejlíků tohoto druhu nemám naprosto čas. V současné době mám tolik žáků,že jsem ráda, že se sem tam dostanu vůbec na blog:-) Jen bych snad dodala k tomu ještě toto: Dalajláma: "Být šťastný není záležitost osudu.
      Je to věc volby."

      Vymazat
  3. Děkuji za pěkný článek....cítím to podobně....Knížku mám na svém nočním stolku a čtu si před spaním...taky mě inspiruje...Přeju krásný večer!!
    MíšaZ.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo,pořid si, pokud ještě nemáš, i další knihu od té samé autorky,jmenuje se Tajemství lásky.Těžko ale už bude k mání, já si ji nedávno pořídila v jednom antikvariátu. Musíš prohledat přes nejlíp třeba google, zda ji někdo ještě nemá...Ale stojí za to, už ji mám půlku přečtenou...

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat