Když něco chceš, tak za tím běž...

Čára našeho života je tragická a nádherná arabeska, črtaná rydlem duše na skle času. Pierre Reverdy

středa 10. září 2014

Švestkový koláč s tvarohem

tento recept mám již tak dlouho, že už vůbec nevím, odkud ho mám, ale jedno je jisté,  je to mnamka nevídaná. A víte co, jednoho dne jsem neměla k ruce potřebnou ingredienci Solamyl a tak jsem koláč svěřila do rukou božích a udělala ho bez něj a mám pocit, že byl dokonce ještě lepší,-) Takže, kdo si chce udělat opravdu velikou dobrotku, tady je nyní recept i pro Vás:

Švestkový koláč s tvarohem

1 a ½ sklenice (po 720ml) kompotovaných švestek, nebo čerstvé tak, by plně pokladly povrch těsta
125g másla či Hery (dávám máslo, je sice dražší, ale lepší chutově)
100g jemného krystalového cukru (dávám klidně i moučkový cukr)
75g mletých mandlí
štávu a kůru z jednoho citronu (klidně i limetku, pak dávám ale jednu a půl, je menší)
150 g polohrubé mouky
1 sáček prášku do pečiva
5 vejcí
50g solamylu
1 vanilkový cukr
tuk na vytření formy (dávám rozpuštěný kousek másla a posypu mletými oříšky pro chut)

Vypeckované švestky dáme okapat. Cukr a tuk šleháme do pěny, přidáme mandle a postupně 3 celá vejce, jedno po druhém. Pak do těsta vmícháme citrnovou štávu a kůru a nakonec mouku promíchanou se solamylem a práškem do pečiva. Těstem naplníme koláčovou formu o průměru asi 24cm, či menší plech, uhladíme a poklademe švestkami. Potom utřeme prolisovaný tvaroh se zbylými 2 vejci a vanilkou a touto směsí pokryjeme švestky a opět uhladíme. Pečeme v mírně předehřáté troubě (elektrický sporák 175C, plyn na stupen 2) asi tak 50-60minut. Když do koláče píchnete dřevěnou špejli, musí zůstat suchá, pak je koláč pěkně upečený.
Upečený koláč ostrým nožem po okrajích uvolníme a necháme pod utěrkou vychladnout. Před podáváním posypeme práškovým cukrem. Lze vylepšit pro hosty pařížskou či normální šlehačkou.









Žádné komentáře:

Okomentovat