Když něco chceš, tak za tím běž...

Čára našeho života je tragická a nádherná arabeska, črtaná rydlem duše na skle času. Pierre Reverdy

úterý 19. srpna 2014

Procházka v jednom z našich nejoblíbenějších parků

je jím Hirschsstetten ve Vídni. Před lety někoho napadlo udělat z původního, řekněme, obyčejného klasického parku za zahradnictvím, s rybníčkem uprostřed,  něco mimořádného. Chvíli to trvalo, než se park upravil do dnešní podoby, ale dnes patří k těm nejúžasnějším, co ve Vídni máme. Pojdte se s námi projít a to vám z něj dnes ukážu jen malý kousek.
Vchodů do parku je více, my jsme si oblíbili jeden vedlejší, kdy nemusíme kus cesty procházet kolem skleníků, nýbrž se hned dostaneme bránou přímo do zeleně. Jako první nás uvítá svatební pavilonek, tady se odehrávají od jara do podzimu svatební obřady, Prostředí obklopené růžemi a kvítím dle sezony je pak samozřejmě optimální i pro svatební fotky.   




 Dalším naším oblíbeným místem je zpívající fontána. Uvnitř válců jsou kameny jako jaspis, růženín, achát aj. a z okolních mikrofonů se line tichá příjemná relaxační hudba. Lavičky ve stínu lákají k posezení a jen tak prostě nicnedělání.
 
 Pro děti, ale i dospělé je v parku spousta různých zákoutí, jako i tato malá schovávačka, koruny stromů tvoří již střechu a tady na fotce je vidět jen kousek, ale jinak je ve skutečnosti je delší a plná zatáček.

 Další zastávkou je třeba Indie. Ano, čtete dobře, octneme se najednou uprostřed banánových palmových listů, a uvnitř je skryto indické oddělení. Uprostřed je jezírko a v něm jsme ještě stihli vyfotit poslední veliký kvetoucí lotus.
 
 Moc se mi líbí, že všude je spousta různých posezení jak na sluníčku, tak v chládku.

 Hrozně ráda se tu procházím a pokaždé je to tu jiné, jak jde čas, mění se květiny a vegetace stále dorůstá a stává se tu z toho všeho doslova ráj pro duši. A pochopitelně, pro děti.
 


 Jsou tu i volně různé stolečky, takže si můžete vzít s sebou i svačinku a uspořádat tu uprostřed třeba právě indického oddělení soukromý malý piknik.



 A tady už jsme v pralese. Zavlažovače rosí okolní palmy a když je venku horko a stoupnete si k nim, krásně vás svěže také orosí.  

 Jeskyně, kde by člověk očekával, že z ní každou chvíli vyrazí na lov mamutů naši předkové. A zároven opět místečko, kde můžete posedět v chládku či na sluníčku.

 Před jeskyní je jezírko s lotosy a na jaře tu plavala kachní maminka s mládátky. Když se budete dobře dívat, uvidíte v něm malé rybičky.

 
 Tento rybník je umělý a původní, co je nového je to, že kolem dokola se udělala užší písčitá pláž s lehátky a slunečníky, takže si můžete ulehnout do jejich stínu a odpočívat. Na koupání to tu není, ale relax je i tak zaručen. Normálně tu do vzduchu tryskají uprostřed rybníku fontány, ale dneska nebyly v provozu.

 Je to tu, jak jsem již psala, pokaždé jiné a mne to znovu a znovu fascinuje, tentokráte mne dostala ta úžasná kombinace žluté a fialové.Všude vůkol pak samozřejmě spousta pilných včelek.


 Pobyt v parku jsme dneska ukončili koupení si nanuku, protože bylo docela teplo a dusno. V malém stánku tu dostanete jednodušší občerstvení, ale také ledovou kávu, či normální, zmrzlinu aj. my si ale se studeným nanukem sedli o kousek dál na houpací lavičky, jak říkám, je tu tolik krásného a různého posezení, stačí si jen vybrat.
 V parku se pořádá hodně akcí, a to jsou pak i grilovaná kuřátka. Mimochodem, v září tu budou právě v onom indickém pavilonu vystupovat šaolinští mniši a ty si nemohu nechat ujít.
 Příště vám nafotím zbytek parku, je tu ještě venkovský dvůr se zvířátky, ovečky, kozy, čápi, želvy, no prostě je to jeden z těch nej parků co vůbec znám a jo, vstup je zdarma. 
Právě jsem dopekla tvarohovou bábovku a máme večer s mužem v plánu sjet do parku autem a pod olivami si sednout a pojíst večeři, kterou vezmeme s sebou i s kouskem té bábovky;-)


1 komentář:

  1. Krásný park.Tam Vám musela večeře chutnat!Líbí se mi Váš blog.
    Hezký večer
    MíšaZ.

    OdpovědětVymazat