Když něco chceš, tak za tím běž...

Čára našeho života je tragická a nádherná arabeska, črtaná rydlem duše na skle času. Pierre Reverdy

pondělí 9. března 2015

Tentokráte jsem ji zkusila s broskvičkami

manžel má jednu velkou výhodu, jsem totiž "silný zástupce Severu" podle číselného kola a sedí to na mne vážně neskutečně. Seveřané mají chut neustále něco objevovat, pídí se pořád po něčem novém, stále se zdokonalují... a mimochodem, vlastnost typická pro Seveřany je, že pokud je něco nezajímá, nebaví, nikdy, skutečně naprosto nikdy si to nezapamatují. Jak poznáte "správně vyvinutého Seveřana"? Jednoduše, v datu narození má 1 a/nebo 6, pokud je má i v roce narození, je to Velký badatel. Počítají se ale jen čísla v této podobě: 11.3.63.
A tak jako správný Badatel, bádám pochopitelně ve všech možných oblastech a k těm patří i Jídlo. Kdepak, já nemohu dělat pořád jen osvědčená jídla, musím prostě zkoušet znovu a znovu něco dalšího, protože, co kdyby tohle bylo právě lepší než to minulé... a tak Seveřan kuchtí a kuchtí a okolí z toho má - hm, většinou, když se vše povede, jak má - požitek, protože se těší stále novým kulinářským zážitkům. Co mi ale úspěšně oddolává, je zatím droždí, s tím si asi Seveřan prostě nemůže rozumět, protože si upřímně, dělá tak nějak, co chce a na to správný Seveřan prostě nemá čas, koukat, kde co bobtná a kdy už ne. To je FAKT ztráta času a čas využívá přece správný Seveřan k bádání důležitých věcí a ne toho hnědého kvásku;-)
Tak jsem zabrousila do krabice s vystříhanými recepty z různých časopisů a objevila se mi Bábovka s broskvemi. Navíc se mi vše jevilo celkem jednoduché a jasné, takže se nakoupily potraviny a už se zase Objevovalo. Výsledek - ani jsem ji nestačila celou nafotit, jak rychle mizela. Je dobroučká, vláčná, jednoznačně mohu tedy jen a jen doporučit. Akorát možná pozor při vyklápění z formy. Dělala jsem ji pozdě večer a když byla hotová, poprosila jsem muže, aby mi ji šel vyndat z toruby a dal stát na mřížku vychladit. Bud jsem zase někde něco zvrzla v němčině a špatně rozuměl, či chtěl být také jednou "aktivní", na každý pád došel za chvíli s tím, co mu to dalo práci, než tu bábovku vyklopil a i přesto "něco" prý zůstalo ve formě. Chyba byla na mé straně - pochopitelně jsem muže měla zasvětit do tajemství "mokré utěrky", která se vyždímaná položí nahoru na formu a čeká se, až se těsto dobrovolně ve formě uvolní;-) Takže tentokráte měla naše bábověnka rachitickou podobu, ale zaručuji, že nechutnala o nic méně;-)
A jako vždy recept pro Vás:

Bábovka s broskvemi

4vejce
130 g másla
200g cukru moučka
1 vanilkový cukr
300g polohrubé mouky
1 balíček prášku do pečiva
150ml mléka
20g kakaa
250g broskví
moučkový cukr na posypání
tuk a hrubá mouka na formu (vymazávám máslem a vysypu jemnou strouhankou)

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Změklé máslo pokrájíme na kousky a utřeme s oběma cukry do husté pěny, do které pak zašleháme žloutky. Mouku prosijeme a vmícháme do ní prášek do pečiva. Zapracujeme do ní připravenou žloutkovou směs a vlahé mléko. Nakonec přidáme sníh z bílků. Asi 1/3 těsta obarvíme kakaem.
Broskve oloupeme (dala jsem okapané kompotované bez cukerných přísad) a nakrájíme na menší kousky. Zlehka je vmícháme do světlého těsta. A já navíc přidala ještě rozinky. Proč, protože jsem Badatel Seveřan a především je všichni máme rádi;-)
Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme. Ve vrstvách ji naplníme polovinou světlého těsta, kakaovým těstem a zbylým světlým. Bábovku pečeme asi  45 minut při 160C. Bábovku necháme zchladnout ve formě, pak ji vyklopíme. Když vystydne, posypeme ji a podáváme.
Když k ní navíc na stůl přidáte takovéto úžasné ubrousky s Eifelovkou, tak to nebude mít chybku.

Takže přeji Dobrou chut a příště zase vzhůru za novými Objevy!

Aby to nebylo jen o bábovce, nesu k nakouknutí ještě nový polštářek neskutečného zajíce s růžovými brýlemi. Toho jsem sehnala u nás TADY.
A krásnou mašli s růžičkami jsem si kdysi křížkovým stehem vyšila sama. Dříve jsem ji měla na vchodových dveřích. Pak mi ale kamarádka z vedlejšího vchodu s povzdechem pověděla, že měla před dveřma obyčejného velikonočního zajíce jako dekoraci před Velikonocemi a že jim ho někdo ukradl. Tak jsem růžičky raději ze dvěří zase sundala, přeci jen jsou v nich hodiny mé práce.    




















    
Zatímco dopisuji, přišel mi balíček z Tchiba a tentokráte je to ryze o kuchyni, ted už musíte jen vydržet, až to stihnu pořádně nafotit;-)
Mějte krásný den
Mír začíná mnou
Iva

1 komentář: