Když něco chceš, tak za tím běž...

Čára našeho života je tragická a nádherná arabeska, črtaná rydlem duše na skle času. Pierre Reverdy

čtvrtek 29. ledna 2015

Nejlepší perník co jsem kdy jedla

našla jsem ho někde na netu a řekla si, proč ho nezkusit a musím říci, že je víc než jen vynikající. Poet by řekl, že se doslova rozplývá na jazyku. Je nadýchaný, štavnatý a hlavně velmi jednoduchý na přípravu a to je tak akorát pro mne, aby to bylo dobroučké a rychlé. 
Tak tady máte receptík a děkuji se za něj té osůbce na netu moc a moc.

Domácí perník

2 hrnky polohrubé mouky
1/2 hrnku hladké mouky
1 hrnek cukru krupice nebo krystal
2 lžíce kakaa (dala jsem 4 vrchovaté)
1 prášek do perníku
1/2 prášku do pečiva (co pak s tou druhou půlkou - takže jsem prostě šupla zrovna celý)
1 skořicový cukr (neměla jsem, tak jsem dala hodně mleté skořice a vanilkový cukr)
hrst vlašských ořechů
1/2 hrníčku oleje (já dávám OSOLIO slunečnicový)
1 vejce
2 lžíce medu
2 lžíce rumu (dala jsem zrovna 4)
citronová kůra (nebo prostě trochu citronové štávy)
mléko 250-350 ml - dle potřeby těsto má být lité a je fakt, že já jsem ho tam dala o dost více, asi jsem dala totiž také víc ořechů než jen tu hrst, takže pak by to nebylo lité těsto, proto více mléka.
Přidala jsem ještě rozinky, ty my máme rádi a 3 lžíce merunkové marmelády (zrovna byla po ruce, ale určitě se dá dát i jiná)
a také si myslím, že je možno vylepšit i příště třeba kokosem

Postup přípravy receptu:
V míse smícháme všechny sypké suroviny. Pak k nim přidáme všechny ostatní suroviny a smícháme v lité těsto. Pečeme na 175C cca 20 minut (já pekla asi 40, záleží na troubě a velikosti plechu, já dala z Tescomy takový ten střední (mimochodem přesně tyto plechy vám doporučuji, jsou skvělé i na čištění) , chtěla jsem mít perník vyšší).
Někde jsem nedávno četla, že kypřící prášek se má dávat až nakonec, anebo když už to jinak nejde, tak promíchat lžící v mouce a pak teprve dát do těsta.
Následně jsem se pokusila udělat nějakou dekoraci, ale byla jsem asi líná, nmebo unavená, možná asi oboje, tak to vypadá spíše jako koleje, ale nevadí, příště se polepším. 
Toho prcka skleněný talířek s poklopem jsem nedávno koupila ve slevě a hodí se přesně tak akorát na pár cukříků, či kousek malého leč hooodně vonavého sýra;-) Na stole pak vypadá moc pěkně.
 
 Hyacinty se takto pořádně rozrostly, takže nastane brzy čas je ustřihnout, mírně je zalévám a jak začnou listy žloutnout, už se zalévat nemá, nechá se vyschnout, listy pak samy odpadnou a poté se cibulka vyjme z hlíny a dá na suché a tmavé místo. Listy se v žádném případě nemají stříhat, ale jakmile květy odkvetou, tak ty se mají ustřihnout. Aspon tak jsem to kdesi četla, tak tak činím.

 V Bellarose mají skvělé slevy, tak jsem neodolala a přikoupila si ještě jednu přenádhernou svíčku z této kolekce a voní překrásně, stejně tak jako je úžasný sám svícen s perokresbou.
Mimochodem, právě probíhá akce v Bellarose, kdy je doprava nad 699Kč zdarma (stačí zadat kod LED699) a nezapomenme ani na příjemnou slevu dalších 5% pro toho, kdo je stálým zaregistrovaným zákazníkem.

 Jestli pokukujete po tom úžasném dekoračním prkénku, tak to jsem dostala od kamarádky nedávno jako dáreček. Rakouské blogařky ho najdou v obchodu DEPOT.










2 komentáře:

  1. Tak si říkám, že bych ten perník mohla udělat. Vypadá lákavě. Ovšem ten skleněný talířek s pidi poklopem - tak ten nemá chybu! Můžu se zeptat kde jste ho koupila? Asi ve Vídni, co.
    Přeju krásné dny a vůbec celý nový rok. Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ten mám právě také z toho v textu uvedeného obchůdku DEPOT, měli tehdy poslední, jinak bych jich jistě uzmula více. Ale chce to se dívat, nevím, zda je v Česku, nanu-nana, tak třeba i tam, ony se tyhle malé věcičky objevují porůznu i v kik aj. Přeji štastnou ruku.

      Vymazat